Konsten att röka kött

Då vi är återförsäljare för Borniak rökskåp samt har en hel del kött i frysen efter jakten så vore det väl dumt om jag inte skulle kunna röka lite kött själv, hur svårt kan det vara?

Jag nämnde tanken för min kompis Mattias Thorin som är en av dom mest smaksäkra och matlagningsintresserade jag känner ( förutom min underbara sambo Cecilia förstår ;-) ) och jag tror inte jag hann berätta klart innan han var med på noterna!

Sagt och gjort. Nu skulle det rökas kött!

Det tog inte lång stund innan Mattias ringde och förklarade att han nu hade hyfsat bra koll på hur själva saltningen skulle gå till och vi började sätta upp en plan.

-Köttet som ska rökas

Jag hade ett hjärta i frysen från en, vad jag minns, en perfekt, av mig skjuten älgkalv.

Mattias som från nu i texten enbart kommer benämnas med Thorin, hade diverse älgkött i frysen men det blev till slut : Saltrulle samt ytterlår från älgko som han själv med ett säkert skott helt utan stöd nedlagt i Bergslagsskogarna under en av sina många älgjakter.

 

-Saltning av det kött som ska rökas

Det finns säker massor av varianter på detta med så här gjorde vi per köttdel:

-1 Liter vatten

- 1 dl nitritsalt

-1 msk socker

Ner med köttet och på med lock och in i kylen i 3 dagar

Kött som ska rökas i saltlag i en skål av glas   rökspån fylls på i en borniak rök

Rökning i Bornaikrök

Då var det dags!

Dagen var här och vi var skapligt förväntansfulla.

Rökskåpet från Borniak ställdes upp utanför butiken på Stafettgatan 36 i Lindesberg,

Spånet fylldes på och vi satte temperaturen på 85 grader till att börja med.

Köttet lastades in och Thorin hade även varit smart att ta med lite fläskkött då vi ändå hade plats över :-)

 

-Så nu äre bara att vänta, det här ska bli svinkul att se resultatet på säger Thorin och plockar fram den lilla medhavda lådan med väntöl.

För vänta är nåt man för göra när man röker kött..

Självklart hade vi valt en solig dag att utforska detta och vi hann smaka på både en och två öl i solen medans röken spred sig över området.

Ett rökskåp från Borniak och en låda av trä med öl i s.k väntöl    magnus meriläinen och mattias thorin röker kött och dricker öl rök ur ett rör på ett rökskåp

Efter några timmar i solen, ett par öl och påfylld energi i form av hamburgare från Brödernas nästgårds, insåg vi att det är ganska många timmar kvar innan köttet är perfekt.

Sagt och gjort, vi utmanar varandra på lite skytte i min Simway hunt skjutsimulator som vi har i butiken.

Lerduveskytte, vildsvinsjakt och som avslutning lite skidskytte där Thorin naturligtvis kom på tanken att liggande skytte måste nog vara det bästa...

 

Skytte:

lerduveskytte hos mmhunt skjutsimulator    skidskytte hos mmhunt

Efter ca 7 timmar i röken var det så dags att kolla resultatet.

Förväntningarna var skyhöga, inte bara hos oss två utan också hos våra kära sambo / fru Cecilia & Karolina som vi hade utlovat nåt utöver det vanliga.

Resultatet:

Rökskåpet öppnas och jag tror nog både jag och Thorin ler i kapp då vi ser resultatet:

Öppet rökskåp med köttbitar   Färdigrökta köttbitar i en trälåda   Uppskirna köttskivor av rökt kött på en skärbräda

Då vi öppnar skåpet och röken skingras framträder en magisk syn.. " Dä här är så perfekt det kan bli, utbrister Thorin som fortfarande har ett lika stort leende i hela ansiktet!

Väl hemma hos våra förväntasnfulla respektive kommer skärbrädan och nyslipade knivar fram.

Doften av rökt kött sprider sig och då vi skär upp dom första tunna skivorna vattnas det i munnen på oss alla! Köttet är så mört och fint och smakar gudomligt! Helt enkelt perfekt tillagat och väl värt väntan.

För att citera Thorin, som för övrigt har ganska många egna ordspråk.. så kan vi säga: " Röka kött som bli så här perfekt gör sig inte av sig självt "

 

Självklart har vi redan planderat in en ny omgång med rökning.. mer om detta en annan dag!

// Magnus på MM Hunt

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information

Moms visas: